Nonstop infolinka! 608 800 886
Objednejte se Online

Novinka v diagnostice závažných očních chorob

Oční klinika OFTEX se v diagnostice závažných chorob sítnice posunula na světovou úroveň. Experti kliniky mohou od března 2013 nově využívat zcela unikátní přístroj, tzv. spektrální tomograf – OCT. Jde o optický koherentní tomograf, který poskytuje mnohem detailnější zobrazení vrstev sítnice. Umožňuje tak skenování části sítnice i mimo zrakový nerv. Díky systému „EYE–Tracking" je přístroj schopen směřovat všechn snímky na naprosto stejné místo sítnice a tím přesně sledovat změny jejího stavu. Software přístroje umožňuje i analýzu tzv. gangliových buněk, která odhalí bezpříznaková časná stádia zeleného zákalu (glaukomu).

 

Co je optická tomografie?

OCT je nejmodernější vyšetřovací metoda, která umožňuje zobrazit struktury sítnice ve vysokém rozlišením řezu s přesností až 3 mikrony. Spektrální OCT/SLO je kombinací OCT tomografu a skenovacího laserového oftalmoskopu (SLO). Přístroj umožňuje zobrazovat sítnici, sklivec a další struktury očního pozadí. Počítač poté poskládá získané příčné řezy z obou zdrojů a vytvoří 3D obraz vyšetřované části oka.

 

OptoVueOCT

 

K čemu se používá?

Experti Oční kliniky OFTEX využijí tento unikátní přístroj ke sledování změn struktury sítnice v její centrální části – v tzv. žluté skvrně (makule). Nejčastější využití přístroje je u diagnózy tzv. věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) a při hodnocení účinnosti léčby. Zcela zásadní význam má toto vyšetření při sledování změn, způsobených zeleným zákalem. Analýza gangliových buněk zachytí glaukomové poškození ještě dříve, než je patrné na vrstvě nervových vláken. Přístroj je možné též využít na přední segment oka, například k přesnému určení hloubky rohovkového defektu, ke změření šíře komorového úhlu a také ke kalkulaci nitroočních čoček pro operaci šedého zákalu pro pacienty po laserových zákrocích na rohovkách.

 

Jak vyšetření probíhá?

Před vyšetřením není nutná žádná příprava. V 99 % případů není ani nutné oko rozkapávat. Po fixaci brady a čela na přístroji je pacient vyzván pouze ke sledování fixační značky. Poté optometrista zaostří obraz a vyzve pacienta, aby tak 2 sekundy nemrkal a nehýbal se. Dále už je naskenovaný obraz automaticky zpracováván počítačem. OCT je neinvazivní, nebolestivé a časově nenáročné vyšetření. Po jeho absolvování nejsou potřebná žádná omezení.

 

Shrnutí

OCT Optovue je unikátní diagnostický přístroj, který lékaři Oční kliniky OFTEX nabídnou zejména pacientům s onemocněním sítnice, event. těm, u nichž je podezření na sítnicové změny. Velmi užitečné je využití přístroje OCT Optovue při sledování účinnosti léčby u pacientů s glaukomem (nebo k jeho vyloučení), ke změření šíře komorového úhlu u podezření na glaukom s uzavřeným úhlem a ke kalkulaci nitroočních čoček pro operaci šedého zákalu pro pacienty po laserových zákrocích na rohovkách.

  • Online objednávka
  • Online poradna
  • Ordinační hodiny
  • Volejte nám zdarma
  • Možnosti financování
  • Názory pacientů
  • Oční klinika na facebooku
  • E-shop oční optiky Oftex
  • Oční centra v České republice
  • Oční odborné fórum

Rychlý kontakt

Sociální sítě

Copyright

Telefon: 464 007 800

Mobil: +420 608 800 886

E-mail: info@oftex.cz

© 2011-2013 OFTEX Oční klinika - Všechna práva vyhrazena.

Ochrana osobních údajů | Ochranné známky | Podmínky užití
Prohlášení o přístupnosti | RSS exporty